Програмирање со HTML/CSS + JavaScript

Започни ја твојата патека во светот на програмирање и успешно креирај ја твојата прва веб-страница!

Почеток: 7-ми март

Времетраење: 16 предавања

Цена: 6800 денари(можност на плаќање до две рати)

Распоред: вторник и четврток (18.30-20.30)

Сертификат за успешно завршен курс

Ниво: Почетник

Настава: Онлајн преку Zoom

Пополни ја кратката форма и нашиот тим ќе те контактира наскоро.
Доколку имаш прашања и консултации, кликни на копчето Контактирај не за телефонски повик, или испрати ни порака на вибер!​

Или веднаш резервирај го твоето место

За кој е наменет овој курс?

Овој курс е наменет за секој кој е сака да започне кариера во светот на програмирање и веб-дизајн. За студенти кои поседуваат основни познавања од програмирање, но и за целосни почетници кои сакаат да ги откријат можностите во тој свет. За поединци кој се креативни, уживаат во решавањето на проблеми, како и поединци кои сакаат да научат нешто ново.

Зошто овој курс?

Овој курс ќе ви помогне да ја разберете разликата помеѓу HTML, CSS и JavaScript. Сите три претставуваат главните блокови за градење на корисничкиот интерфејс на поголемиот број на веб-страници денес. И, додека сите имаат различен функционален фокус, сите тие работат заедно за да создадат возбудливи, интерактивни веб-страници. 

Коja е резликата помеѓу HTML, CSS и JavaScript?

HTML

HTML е кратенка за HyperText Markup Language. Тоа е релативно едноставен јазик кој им овозможува на програмерите да ја креираат основната структура на веб-страниците. Дури и најсложените веб-страници имаат HTML во нивната основа.

CSS

Ако HTML ги претставува градежните блокови на веб-страниците, CSS е начин за обликување и подобрување на тие блокови. CSS (Cascading Style Sheets) е одговорен за визуелната презентација и распоредот на веб-страниците. Ви овозможува да ги прилагодите боите, фонтовите, растојанието и позиционирањето на HTML елементите.

JavaScript

Користејќи само HTML и CSS, имате веб-страница која изгледа добро, но таа веб-страница е статична и нема додатна интерективност. JavaScript e јазикот кој им дава живот на веб-страниците со додавање на интерактивност и динамична функционалност.

Програма - HTML/CSS

Прва недела 
1. Поставување Visual Studio Code
2. Developer tools & console
3. Поставување GitHub
4. HTML документи – Елементи, тагови и атрибути
5. Наслови, параграфи, линкови, слики и листи

Втора недела:
1. Class и ID
2. Дивови и Semantic HTML
3. Header, Main, Footer
4. Section, Article, Aside
5. Форми

Трета недела:
1. HTML дел од проект
2. Поврзување HTML и CSS
3. CSS документи
4. Синтакса и селектори
5. Позадини, маргини и падинзи
6. Width и Height

Четврта недела:
1. Текстови, линкови, листи
2. Borders, outlines, сенки, rounded corners
3. Flexbox
4. Box model

Петта недела:
1. Responsive Design
2. Hover, focus states
3. CSS дел од проект

Што ќе научиш

Синтаксата на HTML и CSS

Како да ги поврзете HTML и CSS

Како да го поставите вашиот прв веб сајт

Основите на JavaScript

Функции и решавање на проблеми

Како да додавате JavaScript елементи на вашиот веб-сајт

Програма - JavaScript

Прва недела
1. Што е JavaScript

2. ‘Hello World’

3. Коментари

4. Вредности
 
5. Променливи и Оператори

7. If… else

8. Точни и неточни вредности

9. For loop

Втора недела:
1. Функции

2. Низи
 
3. ДОМ

Трета недела:
1. JavaScript дел од проект

2. Што следно

3. Корисни извори

Запознај го инструкторот

Димитар Калапоцев

Web Developer

Димитар е веб програмер со повеќегодишно искуство кој работи за Web & SEO агенција SmartClick. Има  напредно познавање на технологиите HTML/CSS, JavaScript & React. Исто така тој е ко-основач на агенцијата Strax Designs во која изработува custom веб страни за неговите клиенти. 

Димитар повеќе од една година успешно го споделува своето искуство и знаење во SMX, со големо задоволство на нашите учесници.

Доколку имаш прашања и консултации, кликни на копчето Контактирај не за телефонски повик, или испрати ни порака на вибер!

Или веднаш резервирај го твоето место

Пријавување

НЕКОЛКУ ВАЖНИ ТОЧКИ:

Почеток: 7-ми март;


Времетрање: 16 предавања по 120 минути;


Распоред:  вторник и четврток (18.30-20.30);


Цена: 6800 денари;

За да аплицирате на овој курс, потребно е да ја пополните кратката форма со кликање на копчето АПЛИЦИРАЈ, или директно да не контактирате на телефонскиот број 077 648 049.

Штом ја добиеме вашата апликација, нашиот тим непосредно после тоа, ќе ве контактира телефонски, преку Viber или email каде ќе ги покриеме сите најважни точки кои ве интересираат за приклучување кон групата и започнување со курсот.