Академија за Power BI

Стани Microsoft Certified: Power BI Data Analyst Associate

Ние ќе ти помогнеме преку нашата повеќемесечна програма за совладување на целиот материјал потребен да се здобиеш со официјален сертификат од Microsoft.

Почеток: 4-ти октомври

Времетраење: 3 месеци

Цена: 600 ЕУР (плаќање на рати без камата)

Официјален сертификат од Microsoft

Настава: Онлајн (Zoom)

Пополни ја кратката форма и нашиот тим ќе те контактира наскоро.
Доколку имаш прашања и консултации, кликни на копчето Контактирај не за телефонски повик.

Што е Power BI и каде се користи

Power BI е интерактивен софтвер за визуелизација на податоци. Претстава збирка на процеси, архитектури и технологии кои ги трансформираат не-обработените податоци во значајна и информативна содржина што помага да се поттикнат профитабилни деловни активности. Помага за донесување одлуки засновани на факти и логично преку анализа на историски податоци наместо претпоставки. Оттука, повеќето фирми го користат Power BI за да ги визуелизираат податоците. Како што компаниите се префрлаат на овие алатки, побарувачката за квалификувани професионалци Power BI автоматски се зголемува.

Банкарство

Со инкорпорирање на Power BI во нивните работни текови за управување со податоци, банкарските институции можат подобро да ги разберат клиентите, да лоцираат нови дигитални можности и да интегрираат силоси за податоци од различни апликации и услуги. Ова не само што им помага на банките да работат со билансите и да го следат профитот и загубата, туку и да го подобрат корисничкото искуство.

Производство

Power BI им овозможува на бизнисите да ги трансформираат податоците во функционални увиди во врска со производството, продажбата, безбедноста и приходите. Покрај тоа, аналитиката и визуелизацијата на податоците од сензорите во производствените капацитети помагаат да се предвидат проблеми со хардверот и да се спречат прекини и пречки во производството.

Малопродажба и е-трговија

Компаниите за малопродажба и е-трговија треба да управуваат со големи количини на информации, од податоци за добавувачите и детали за залихите, до однесувањето на клиентите, како и односите и перформансите на вработените. Во малопродажбата, Power BI може да ги рационализира процесите за управување со податоци и да им помогне на трговците ефективно да ги анализираат истите и да добијат активни увиди од потрошувачите.

Запознај го инструкторот:

Teодора Живковиќ - Data Analyst

Инструктор на aкадемијата за Power BI е Теодора Живковиќ, која е дипломиран економист во областа на финансии и финансиски менаџмент и веќе скоро 8 години работи како aналитичар на финансии и податоци. Теодора има големо познавање и искуство со MS Power BI, SQL, Python, машинско учење и напреден Excel.

ЗА НАС

Како тим составен од млади лица полни со енергија и ентузијазам за учење и растење, ние во SMX Academy се стремиме да обезбедиме професионална обука за сите поединци кои сакаат да се стекнат со нови или да ги унапредат своите основни знаења и вештини од сферата на бизнис, маркетинг и ИТ индустријата.

Што имаме постигнато

0
години постоење
0 +
курсеви организирано
0 +
учесници
0
компании со кои соработуваме

Што велат нашите учесници

Што по завршување на курс во SMX

Сертификат за успешно завршен курс

Видеа и задачи од сите предавања

Додавање во платформата на SMX

Што ќе научиш

Подготовка на податоци

Моделирање на податоци

Анализа на податоци

Распоредување и одржување на податоци

Што значи Microsoft Certified: Power BI Data Analyst Associate

Сертификацијата на Microsoft Power BI е дел од процесот за сертификација на Microsoft Data Analyst Associate.  Ова е престижна, барана акредитација што аналитичарите на податоци можат да ја добијат за да ја продолжат својата кариера и да се истакнат меѓу своите врсници.

Сертификацијата Power BI ја потврдува способноста на аналитичарот на податоци да дизајнира и изгради скалабилни модели на податоци и да ги чисти и трансформира податоците користејќи Power BI. Сертификатот значи дека имателот е експерт за предмет во поседување напредни аналитички способности за создавање моќни визуелизации на податоци и додавање деловна вредност.

Сите професионалци за податоци и професионалци за деловна интелигенција кои имаат јасно разбирање за основите на Power BI можат да се одлучат за тестирање за сертификација.

Нашата програма во SMX е креирана со цел сите учесници да ги подготви за тестирањето на Exam DA-100, комплетирање на тестот и добивање официјален сертификат.

Претходни термини

Февруари 2022
Пополнето
Март 2022
Пополнето
Април 2022
Пополнето
Previous
Next

Што имаме постигнато со курсот за AutoCAD

Курсот низ бројки

0 +
термини организирано
0 +
учесници

Задоволни учесници

Пријавување

За да аплицирате на овој курс, потребно е да ја пополните кратката форма со кликање на копчето АПЛИЦИРАЈ, или директно да не контактирате на телефонскиот број 077 648 049.

Штом ја добиеме вашата апликација, нашиот тим непосредно после тоа, ќе ве контактира телефонски, преку Viber или email каде ќе ги покриеме сите најважни точки кои ве интересираат за приклучување кон групата и започнување со курсот.

ПЛАЌАЊЕ

  • Плаќање на рати без камата преку NLB Банка
  • Плаќање на рати без камата со кредитна картичка на NLB Банка 
  • Плаќање на целосен износ директно на сметка на нашата компанија

НЕКОЛКУ ВАЖНИ ТОЧКИ:

Почеток:

04.10.2022

Времетраење:

3 месеци

Распоред:

од 18:30 до 20:30 часот (трипати неделно)

Цена:

36.900 денари

Data Preparation: Using different data sources

Connection to different data sources
Data source settings
Storage mode
Data source parameters

Data Preparation: Clean, Transform and Load

– Data profiling tools, like column quality and distribution
Analyzing quality of the data (null values, duplicates)
Identifying unique keys of the tables
Set appropriate column types
Merging, appending queries
Resolving data errors
Cleaning the tables (removing unnecessary rows and columns)

Data Modeling: Design the model


– Identify the model tables
Column properties
Define relationship`s cardinality
Filter direction
Model optimization tools
Creating date dimension table

Data Modeling: Calculation using DAX


– Calculated columns
Basic measures with DAX
Basic statistic measures
Using quick measures
Implementation using Time Intelligence with DAX

Data analysis and visualization: Creating reports

Using visualization tools
Choose appropriate visualization
Format tools
Using conditional formatting
Apply theme and configure report page
Drilldown into data using interactive visuals
Desktop and mobile view

Data analysis and visualization: Enhancing Reports


– Bookmarks, tooltips, buttons
Edit report interactions, add filters and tooltips
Sync slicers
Design report for mobile app
 
Data analysis and visualization: Deep dive to data

Finding patterns and trends
Using the Forecast feature
AI visuals
Identifying outliers

Deploying and maintaining

Implement scheduled & incremental refresh
Configure row level security
Explore sharing options

DA-100/PL-300*

Exam structure & details
Question Types & examples
Measured skills
Exam rules & results
Tips for success
Оставете контакт информации и нашиот тим ќе Ве контактира со повеќе информации и детали околу курсот.