За потребите на бесплатната академија за програмирање со цел подобра организација на домашните и самите кодови на учениците, SourceMX Academy аплицираше за соработка со GitHub Campus Program. 

На 3-ти јануари 2020 година, станавме и официјални GitHub Campus партнери, први и единствени во Македонија. 

Што е GitHub и зошто е толку важен 

GitHub е глобална компанија која обезбедува хостинг за контрола на верзијата за развој (version control) на софтвер со помош на Git. За да го разбереме GitHub, прво мора да се запознаеме и научиме што е Git. Git е систем за контрола на верзиите со отворен код (open-source version control system), кој го започна Линус Торвалдс – создавачот на Linux. 

Значи, Git е систем за контрола на верзии, но што всушност значи тоа? 

Кога програмерите создаваат нешто (на пример апликација), тие прават постојани промени во кодот, ослободувајќи нови верзии до и по првото официјално издание на верзијата.

Системите за контрола на верзијата ги одржуваат овие ревизии исправни, чувајќи ги измените во централното складиште. Ова им овозможува на програмерите лесно да соработуваат, бидејќи можат да преземат нова верзија на софтверот, да направат измени и да ја постават најновата ревизија. Секој развивач може да ги види овие нови промени, да ги преземе и да придонесе за надградување.

Git е најпосакуваниот систем за контрола на верзиите кај повеќето развивачи, бидејќи има повеќе предности во однос на другите достапни системи. Ги чува датотеките поефикасно и овозможува подобар интегритет на датотеката. 

Git е алатка за командни линии, но центарот околу кој се вртат сите работи што вклучуваат Git е GitHub.com — каде програмерите ги чуваат своите проекти и ги споделуваат во мрежа со истомисленици.

Иако GitHub е идеален за програмерите, тие не се единствените што можат да го користат. Иако е многу поретко, всушност можете да го користите GitHub за какви било типови датотеки. Ако имате тим што постојано прави измени во документ со зборови, на пример, можете да го користите GitHub како систем за контрола на верзиите. Оваа практика не е вообичаена, бидејќи во повеќето случаи има подобри алтернативи, но треба да се има предвид.

 

Што значи тоа за нас и нашите ученици

Со оваа официјално партнерство ние може да го користиме GitHub за целите на академијата т.е за сите курсеви за програмирање.

Нашите ученици ќе бидат обучени да ги употребуваат алатките што ќе ги користат во индустријата совладаувајќи ги Git и GitHub.

Како училиште за образование на GitHub, ние имаме уживаме:

  • Бесплатен пристап до GitHub Enterprise Server и GitHub Enterprise Cloud за секој оддел, вклучувајќи ги и нашите технички оддели
  • Обука на наставници за совладување на Git и GitHub 
  • Автоматски пристап до премиум функциите за образование на GitHub
  • Ексклузивен пристап до нови функции и специјална едукација на GitHub за образование

 

Покрај тоа имаме можност да користиме и многу интересни алатки кои ни помагаат во текот на наставата и домашните како што се:

  • Преглед на код
  • Управување со проекти
  • Интеграции
  • Заедница
  • Документација
  • Хостирање на кодови