КУРС ЗА SQL

Научи го еден од најкористените програмски јазици за управување со податоци

Почеток: 07-ми февруари

Времетраење: 3 недели

Цена: 3.800 денари

Ниво: почетник

Настава: Онлајн (Zoom)

Пополни ја кратката форма и нашиот тим ќе те контактира наскоро.
Доколку имаш прашања и консултации, кликни на копчето Контактирај не за телефонски повик.

Запознај го инструкторот:

Анета Трајковска - NET Developer

Своето повеќе годишно искуство во ИТ индустријата го има како .Net developer со SQL бази на податоци. Секојдневно работи на реални проекти каде се вклучени комплексни бази на податоци. Активно се надградува преку посета на голем број семинари, обуки и е во чекор со новостите од нејзината област. Исто така поседува и сеpтификати од официјалната Microsoft академија за Querying Data with T-SQL. Своето искуство го има споделувано преку предавања и давање на обуки.

SMX - ЗА НАС

Како тим составен од млади лица полни со енергија и ентузијазам за учење и растење, ние во SourceMX Academy се стремиме да обезбедиме професионална обука за сите поединци кои сакаат да се стекнат со нови или да ги унапредат своите основни знаења и вештини од сферата на бизнис, маркетинг и ИТ индустријата.

Што имаме постигнато

0
години постоење
0 +
курсеви организирано
0 +
учесници
0
компании со кои соработуваме
quote

Што велат нашите учесници

Компании со кои соработуваме

Што по завршување на курс во SMX

Сертификат за успешно завршен курс

Видеа и задачи од сите предавања

Додавање во платформата на SMX

Што ќе научиш

Преку нашиот курс за SQL ќе ги совладаш основите на програмскиот јазик преку
учење на неговата основна синтакса, односно како се пишува кодот, за потоа
да преминеме на напредни алатки за поврзување и структуирање на бази на
податоци кои се користат и во големите компании. 

Овој курс ќе ти помогне да донесуваш подобри одлуки и во бизнисот и во
личниот живот, базирајќи се на докажани техники за анализа.

Што се бази на податоци и каде се користат

Како се пишува SQL и кои се основните оператори

Сложени операции и повеќеслојни услови

Како да се додаде, ажурира и брише податоците во база на податоци

Каде може да ги искористиш вештините од овој курс

Анализи дизајнирани за да гледаат назад,
односно да дадат анализа што се случило во минатото, врз база на
реални податоци

Една од 5 најбарани професии во ИТ, која се насочува кон
иднината, односно да предвиди што ќе се случи во иднина со
податоците

За анализа на податоци и подготовка на
извештаи, Key Performance Indicators (KPI)

За тестирање на датабази

За креирање бази на податоци и
градење софтвери кои зачувуваат податоци од веб страни, веб и
десктоп апликации

За кој е наменет овој курс

Секој што работи со голем обем на податоци и сака да прави поквалитетни анализи и споредби

Секој што сака да започне кариера во IT како програмски јазик кој се користи за зачувавање податоци при градење на софтвер

Секој што сака да започне кариера во Data Science и Business Intelligence кои се едни од најбрзорастечките и најбараните области во ИТ секторот, поради зголемениот обем на податоци и нивната примена во сите области

Пријавување

За да аплицирате на овој курс, потребно е да ја пополните кратката форма со кликање на копчето АПЛИЦИРАЈ, или директно да не контактирате на телефонскиот број 077 648 049.

Штом ја добиеме вашата апликација, нашиот тим непосредно после тоа, ќе ве контактира телефонски, преку Viber или email каде ќе ги покриеме сите најважни точки кои ве интересираат за приклучување кон групата и започнување со курсот.

НЕКОЛКУ ВАЖНИ ТОЧКИ:

Време:

07.02.2023

Времетраење:

3 недели

Распоред:

2 предавања неделно вторник и четврток од 19 часот до 21 часот

Цена

3.800 денари

1. Вовед во релациони бази на податоци

Што е релациона база на податоци
Јазици на бази на податоци и каде се корсти секој од нив (DDL, DML,
DCL)

2. Вовед во SQL

Вовед со SQL
Табели,колона, ред и нивни типови на податоци
Формирање на SQL query и негова основна синтакса (Select, Distinct,
From)
Дефиниција на WHERE клауза со еден услов
Користење на оператори за посложени услови

3.
Користење на оператори во WHERE услов за спојување на
повеќе услови

IN, AND, OR, BETWEEN, NOT оператори
Wildcards (%, _), LIKE оператори за споредба на карактери
SET операции (UNION | INTERSECT| EXCEPT [ALL]) на две или повеќе
табели
Сортирање на табела –SORT BY ASC/DESC

4.
Нул вредности и вградени функции, функции за конверзија

Оператор NULL, NOT NULL ,споредба со вредност 0
Користење на SUM, MIN, MAX, COUNT, AVG
Конверзија во стринг, конверзија во број

5.
Функции со карактери, броеви и датуми

Конверзија во мали, големи, голем прв карактер во зборот
Конкатенација на карактери и подстрингови
Функции со броеви

6.
Групирање, HAVING услов

Групирање на редови според вредност на дадена колона со GROUP BY
HAVING клауза за исполнување на даден услов кои се однесува на групи
Синтакса на sub query
Редослед на извршување на операции кај sub query

7.
Операција чии операнди се претставени со една табела
 
Како се изведува операцијата за спојување на две копии од една табела
Користење на ALL, ANY, SOME, IN, NOT IN

8.
Користење на повеќе табели во едно барање

Спојување на повеќе табели
Alias на табели, alias на колони
Типови на спојување на повеќе табели

9.
Користење на различни типови на спојување на повеќе табели во едно барање

Спојување на табелите со INNER JOIN
Спојување на табелите со LEFT OUTER JOIN, RIGHT OUTER JOIN, FULL
OUTER JOIN

10.
Ажурирање, бришење и менување на постоечка табела

Ажурирање на постоечки ред (UPDATE)
Внесување (INSERT) и бришење на ред од табела (DELETE)
Креирање и бришење табелата
Оставете контакт информации и нашиот тим ќе Ве контактира со повеќе информации и детали околу курсот.