Летен Курс за Бази NoSQL & Mongo DB

Научи како функционира Mongo DB и неговата поврзаност со NoSQL(база на податоци)

Почеток: 14-ти јуни

Времетраење: 5 предавања

Цена: 3300 денари

Сертификат за успешно завршен курс

Ниво: Почетник

Настава: Онлајн (Zoom)

Пополни ја кратката форма и нашиот тим ќе те контактира наскоро.
Доколку имаш прашања и консултации, кликни на копчето Контактирај не за телефонски повик.

Што ќе научиш

✔  Запознавање со NoSQL бази на податоци и MongoDB

✔ Предности и недостатоци на NoSQL базите на податоци

✔ Основни операции за манипулација со податоци во MongoDB: создавање, читање, ажурирање и бришење на документи

✔  Пребарување на податоци во MongoDB со find() методот

✔ Менаџирање на корисници и улоги во MongoDB

✔ Безбедност на MongoDB: автентикација и авторизација

✔ Препораки и техники за оптимизација на MongoDB

✔ Стратегии за резервно копирање и враќање на податоци во MongoDB

Што е Mongo DB и која е неговата поврзност со NоSQL(база на податоци)?

Замислете дека имате многу различни работи, како книги, филмови и песни, и сакате да ги организирате сите информации за нив. Тука доаѓа MongoDB! Тоа е како посебен систем за складирање кој ви помага да ги организирате и управувате сите вашите работи лесно. Знаете како понекогаш треба да ги ставите работите во одредени кутии и да следите строги правила? Па, MongoDB е поинаков! Тој е дел од групата бази на податоци наречени NoSQL, што значи дека е супер флексибилен и не му требаат крути структури.

Со MongoDB, можете да ги складирате вашите работи како „документи“ што изгледаат како едноставни датотеки. И најдобриот дел? Можете да ги менувате работите кога сакате, да додавате нови работи или да ги менувате постоечките работи без никакви проблеми. Не само тоа, MongoDB е навистина брз и може да се справи со многу информации одеднаш. Тоа е како да имате супер брз компјутерски мозок кој може брзо да обработи многу работи. Значи, ако сакате да ги организирате вашите работи, лесно да ги ажурирате и да имате систем што може да се справи со многу информации, MongoDB е совршен избор! Тоа е како да имате корисен асистент што го олеснува управувањето со вашите работи и податоци.

Кои вештини ќе ги совладаш?

Нашиот тим од искусни предавачи ќе ве научи за моделирањето на податоци, пребарувањето, агрегацијата, безбедноста, и многу други аспекти на MongoDB.

Курсот започнува со преглед на предностите и недостатоците на NoSQL базите на податоци, откривајќи ги можностите на документ-ориентираната база на податоци. Преку практични вежби, ќе научите како да дизајнирате шема на податоци, како да управувате со операции за манипулација на податоци, и како да ги обезбедите вашите податоци.

Овој курс исто така обединува напредни теми како шардирањето, репликацијата, и оптимизацијата на перформансите. Не пропуштајте ја шансата да ги совладате основите во MongoDB и NoSQL, пристапете до курсот и отворете си нови можности.

Запознај го инструкторот

Ненад Ристов

Python Developer & Data Engineer

 

Ненад е програмер со долгогодишно искуство. Има огромно познавање од Python и Javascript, најмодерните технологии за Web Development како Django, Flask, React, Cloud платформи како AWS и Google Cloud Platform, SQL i No-SQL бази на податоци. За себе вели дека е амбициозен, авантурист, зависник од адреналин и доживотен ученик.

 

SMX - ЗА НАС

Како тим составен од млади лица полни со енергија и ентузијазам за учење и растење, ние во SMX Academy се стремиме да обезбедиме професионална обука за сите поединци кои сакаат да се стекнат со нови или да ги унапредат своите основни знаења и вештини од сферата на бизнис, маркетинг и ИТ индустријата.

Што имаме постигнато

0
години постоење
0 +
курсеви организирано
0 +
учесници
0
компании со кои соработуваме

Што велат нашите учесници

Што по завршување на курс во SMX

Сертификат за успешно завршен курс

Видеа и задачи од сите предавања

Додавање во платформата на SMX

Зошто MongoDB е толку популарен и корисен

Во областа на развој на софтвер, MongoDB е широко користен како сигурно и скалабилно решение за бази на податоци. На програмерите им нуди флексибилност да складираат, преземаат и манипулираат со податоци на начин што ќе се усогласи со потребите на современите апликации. Моделот ориентиран кон документи на MongoDB им овозможува на програмерите да работат со податоци на поприроден и поинтуитивен начин, бидејќи многу наликува на структурата на објектите и моделите на податоци што се користат во програмските јазици.MongoDB, исто така, поддржува различни програмски јазици и рамки, што го прави пристапен и прилагодлив за програмерите низ различни технолошки купови.

MongoDB игра клучна улога во управувањето со податоците и овозможување синхронизација на уредите. Мобилните апликации често бараат робусно складирање на податоци и способности за синхронизација за ракување со кориснички податоци, офлајн функционалност и ажурирања во реално време. Овозможува беспрекорна офлајн функционалност, бидејќи податоците може да се складираат локално на уредот и да се синхронизираат со серверот кога уредот повторно е онлајн. Автоматското решавање на конфликти на MongoDB и ефикасните механизми за репликација на податоци обезбедуваат конзистентност на податоците на повеќе уреди и обезбедуваат сигурен и скалабилен заднина за мобилни апликации.

Во индустријата за игри, MongoDB игра клучна улога во управувањето и справувањето со сложените барања за податоци на современите видео игри. Бидејќи побарувачката за извонредни и интерактивни искуства за игри продолжува да расте, MongoDB обезбедува моќно и флексибилно решение за бази на податоци за развивачите на игри. Една од основните предности на MongoDB во игрите е неговата способност да ракува со големи количини на податоци поврзани со механиката на играта, профилите на играчите, достигнувањата и средствата во играта. Програмерите на игри можат ефикасно да ги складираат и преземаат овие податоци, обезбедувајќи беспрекорни искуства во игра и брзо време на вчитување.

Иднината за програмерите вешти во MongoDB е ветувачка и исполнета со можности. Како што побарувачката за апликации управувани од податоци и модерни решенија за управување со податоци продолжува да расте, експертизата на MongoDB станува сè повредна.

Тие можат да очекуваат широк спектар на изгледи за кариера во различни индустрии. Со флексибилноста, приспособливоста и можностите за изведба на MongoDB, програмерите можат да изградат робусни и ефикасни апликации кои се справуваат со големи количини на податоци. Ова ги отвора вратите за можности за развој на софтвер, веб развој, развој на мобилни апликации и многу повеќе.

Со флексибилниот модел на податоци на MongoDB и беспрекорната приспособливост, можете ефикасно да управувате и анализирате огромни количини на податоци, добивајќи вредни увиди во реално време. Кажете им збогум на крутите шеми и прифатете ја агилноста на NoSQL, овозможувајќи ви брзо да се прилагодите на деловните потреби кои се развиваат. Напредните можности за индексирање и барање на MongoDB ви овозможуваат да давате персонализирани искуства, да го поттикнете ангажманот на клиентите и да ги оптимизирате вашите операции. Останете пред конкуренцијата користејќи ги понудите на облакот на MongoDB, осигурувајќи се дека вашите податоци се безбедни, достапни и лесно достапни.

Зошто фирмите вработуваат кандидати кои знаат MongoDB и NoSQl?

Ефективно управување со податоци

Приспособливост и перформанси

Компатибилноста со различни платформи

Модерна практика и уптореба

Пријавување

За да аплицирате на овој курс, потребно е да ја пополните кратката форма со кликање на копчето АПЛИЦИРАЈ, или директно да не контактирате на телефонскиот број 077 648 049.

Штом ја добиеме вашата апликација, нашиот тим непосредно после тоа, ќе ве контактира телефонски, преку Viber или email каде ќе ги покриеме сите најважни точки кои ве интересираат за приклучување кон групата и започнување со курсот.

НЕКОЛКУ ВАЖНИ ТОЧКИ:

Почеток:

14.06.2023

Времетраење:

5 предавања два пати неделно, (вторник и четврток)

Распоред:

од 18.00 до 20.00 часот

Цена:

3 300 денари

Ден 1:

– Вовед во NoSQL бази на податоци и MongoDB
– Предности и недостатоци на NoSQL базите на податоци
– Разбирање на концептот на базите на податоци со документи
– MongoDB модел на податоци: колекции и документи
– Преглед на MongoDB архитектурата и компонентите
– Инсталација и подесување на MongoDB

Ден 2:

– Основни операции за манипулација со податоци во MongoDB: создавање, читање, ажурирање и бришење на документи
– Пребарување на податоци во MongoDB користејќи го find() методот
– Разбирање на индексирањето на документите и креирање на индекси во MongoDB
– Преглед на MongoDB агрегатниот рамки (aggregation framework)
– Практична вежба

Ден 3:

– Разбирање на моделирањето на податоци во MongoDB
– Дизајнирање на шемата на податоците: вградени и референцирани документи
– Врски во MongoDB: еден-еден, еден-многу и многу-многу
– Преглед на трансакции и конзистентност на податоците во MongoDB
– Практична вежба

Ден 4:

– Безбедност на MongoDB: автентикација и авторизација
– Менаџирање на корисници и улоги во MongoDB
– Осигурување на податоците при мирот и преносот
– Преглед на MongoDB шардирањето и репликацијата
– Практична вежба

Ден 5:

– Препораки и техники за оптимизација на MongoDB
– Техники за подобрување на перформансите
– Стратегии за резервно копирање и враќање на податоци во MongoDB
– Практична вежба